top of page

Mit kezdjünk Horthyval? – Horthy-vita a Kossuth Klubban, 2018. október 5. Beszámoló a vitáról

2018. október 5-én délután 2 órakor nagy érdeklődés mellett vette kezdetét a Kossuth Klubban a Raoul Wallenberg Egyesület által megszervezett Horthy-vita. Domány András moderálása mellett három történész, Szita Szabolcs (Holokauszt Emlékközpont, igazgató), Szakály Sándor (Veritas Történetkutató Intézet, főigazgató), illetve Turbucz Dávid (MTA BTK TTI, posztdoktor kutató) beszélt a Horthy Miklóst, de még inkább a Horthy-rendszert érintő legfontosabb kérdésekről. A kerekasztalbeszélgetés végén felkért hozzászólókként Püski Levente, a Debreceni Egyetem professzora, valamint Pók Attila, az MTA BTK TTI tudományos tanácsadója fogalmazta meg észrevételeit az elhangzottakhoz.

A vita résztvevői balról jobbra: Püski Levente, Szita Szabolcs, Szakály Sándor, Turbucz Dávid, Domány András és Pók Attila (forrás: ujkor.hu)

A közel két órás rendezvény az esemény címével ellentétben inkább volt tekinthető a Horthy-korszakról szóló beszélgetésnek, mint vitának. Ez egyfelől pozitív, hiszen a mai, rendkívül felfokozott, személyeskedéstől sem mentes emlékezetpolitikai viták tükrében üdítő volt egy ilyen higgadt szakmai rendezvény. Másfelől azonban nem, vagy csak részlegesen kerültek terítékre a Horthy-korszakra vonatkozó kurrens viták.


Munkatársunk, Fóris Ákos írása az eseményről az ujkor.hu-n olvasható.

Hírek
Archívum
Keresés
bottom of page