Történelem és politika – Hol a határ? Kerekasztal-beszélgetés, 2018. december 4.

December 17, 2018

A 20. század történelme a nyilvánosságban sok esetben közvetett és közvetlen módon is kapcsolódik a politikához – leginkább az emlékezetpolitika alakítása vagy vizsgálata kapcsán nehéz a 20. század történészi és politikai olvasatának elhatárolása. A múlt évszázaddal foglalkozó történész sokszor ingoványos talajon találhatja magát, és felmerülhet benne a kérdés, hogy mivel is érdemes foglalkoznia, mit kezdjen egy adott témával, van-e olyan téma, amivel (még?) nem érdemes történészként foglalkoznia? Mit kezdhet történészként a politikai narratívával?

 

Az Open History legutóbbi programján, 2018. december 4-én a Kelet Kult – Irodalmi & Science Café-val közös szervezésben ezeket a kérdéseket járták körbe fiatal történészek, köztük Gellért Ádám, a Clio Intézet társ-ügyvezetője egy kerekasztal-beszélgetés keretében a Kelet Kávézóban. Az eseményen a történelem és politika közötti határkeresés mellett szó volt többek között a történészi témaválasztásról, emlékezetpolitikáról, történészvitákról, valamint a 20. század oktatásáról és a kutatási eredmények hasznosulásáról egyaránt.

 

Az eseményről Schvéd Brigitta ujkor-hu-n megjelent beszámolójában olvashatnak bővebben.

 

A kerekasztal résztvevői balról jobbra: Turóczi Márk (ELTE BTK), Hajnáczky Tamás (KRE), Gellért Ádám (Clio Intézet), Bayer Árpád (Open History)

(fotó: Schvéd Brigitta)

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Hírek
Please reload

Archívum
Please reload

Keresés