top of page

Beszámoló az Ackerman Center for Holocaust Studies konferenciájáról (University of Texas, Dallas), 2

A dallasi University of Texas belül működő Ackerman Center for Holocaust Studies szervezésében 49. alkalommal rendezték meg az Annual Scholars’ Conference elnevezésű tudományos konferenciát. Az 1970 óta minden évben megtartott esemény fórumot biztosít az észak-amerikai holokausztkutatás legújabb eredményeinek bemutatására és megvitatására. Résztvevőinek legnagyobb túlnyomó többségét amerikai egyetemek professzorai és kutatói adják.


A University of Texas holokauszt programjának alapítója és igazgatója egyébként Ozsváth Zsuzsanna, aki a konferencia végén átvehette az Eternal Flame Award kitüntetést.


Gellért Ádám és Ozsváth Zsuzsanna


Ebben az évben több mint 60 holokausztkutató mutatta be legfrissebb kutatásait a Conflicting Realities of the Holocaust téma köré csoportosítva.


Intézetünk kutatója, Gellért Ádám a konferencia nyitó szekciójának első előadójaként az 1944. nyári deportálások technikai megszervezésének részleteiről beszélt.


Gellért Ádám, University of Texas at Dallas, 2019. március 3.


Arra kereste a választ, hogy milyen pénzügyi, szervezési és hatásköri kérdések merültek fel 1944. május–júniusában a magyar, a német és a szlovák vasúttársaságok képviselői között.


Az előadás kibővített és szerkesztett változata hamarosan meg fog jelenni a Clio Műhelytanulmányok egyik következő számában.


A szekció másik előadója Pataricza Dóra és Kathy Glatter voltak. Ők a szegedi hitközség irattárában megtalált gettó-listán található személyek azonosításáról és általában az irattár kb. 25 iratfolyóméternyi iratanyagának digitalizálási folyamatáról számoltak be.


Pataricza Dóra és Gellért Ádám

(balról jobbra)

Pataricza Dóra, Ozsváth Zsuzsanna, Gellért Ádám és Sarah Valente

Hírek
Archívum
Keresés
bottom of page