top of page

Tanácsköztársaság 100 év után, előadás-sorozat

A közelgő centenáriumra tekintettel a Clio Intézet kiemelt figyelmet fordít a Magyarországi Tanácsköztársaság történetének sokoldalú és tárgyszerű bemutatására.


A 2019. március 18-tól induló húszrészes előadás-sorozatunkban a magyarországi proletárdiktatúra legfontosabb aspektusait járjuk körbe. E célból a hazai történettudomány korszakkal foglalkozó meghatározó alakjait kértük fel egy-egy összegző, problémacentrikus és értékelő előadás megtartására, valamint az azt követő vitán való részvételre.

A tervezett témák: - az 1918. őszi események és az első magyarországi Népköztársaság időszaka, - a Magyarországi Tanácsköztársaság létrejötte, bel- és külpolitikai programja, - a párizsi békekonferencia és a Tanácsköztársasággal való kapcsolata, - a vörösterror eseményei, végrehajtói és áldozatai, - a Kommün propagandája, - a Duna-Tisza közi polgárháborús események, - mindennapi élet a proletárdiktatúrában, - a túszszedés gyakorlata, - korabeli értelmiségi válaszok a Tanácsköztársaságra, - a forradalmi törvényszékek, - a felvidéki hadjárat, - a korszak egyház- és szociálpolitikája, - a proletárdiktatúra büntetőpolitikája, - a rendszer bukása és emlékezete. Az est felépítése a következő: az előadó legfeljebb 40 percben összefoglalja gondolatait, amelyet egy felkért hozzászóló kiegészít 15 percben. Ezt követően a rendezvény moderátora is kérdéseket intéz az előadókhoz és lehetőséget biztosítunk arra is, hogy a közönség soraiból is kérdéseket tegyenek fel.

Helyszín: Budapest Főváros Levéltára, Gárdonyi Albert terem, 1139 Budapest,Teve u. 3-5.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Hírek
Archívum
Keresés
bottom of page