top of page

"Nincsen szervezett, intézményes holokausztkutatás Magyarországon" – Beszámoló a Holokausz

Nagy lemaradásban van Magyarország a holokauszt történetének szakmai feltárásában – vélik egyes történészek. Pénz ugyan lenne, de a szakértői erőforrás hiánya miatt elmaradunk a nemzetközi színvonaltól, s mindehhez jön még az ideológiai-politikai elfogultság is. Erről vitatkoztak a budapesti Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely (HDKE) által szervezett vitán, ahol Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Ungváry Krisztián történész és Gellért Ádám jogász-történész beszélgetett Kovács Tamás intézetigazgató moderálása mellett.


Szalay-Bobrovniczky Vince, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Ungváry Krisztián történész és Gellért Ádám.

Holokauszt Emlékközpont, 2019. április 24.

(Fotó: Neokohn)


„Nincsen szervezett, intézményes holokausztkutatás Magyarországon. Ez egy súlyos deficit, melyre megoldást kell találnunk” – fogalmazott Gellért Ádám, a Clio Intézet társ-ügyvezetője a HDKE szerdai „A holokausztkutatás új útjai, problémái” című panelbeszélgetésén. A Bristoli Egyetem történész PhD-hallgatója hangsúlyozta: eléggé beszédes, hogy több mint harminc éve készült el az utolsó átfogó könyv a magyar zsidók deportálásáról, Randolph L. Braham munkája, és az 1960-as évek óta nem írtak a nyilas korszakról vagy a német megszállásról vaskosabb monográfiát.


A Neokohn portál eseményről készült beszámolója elolvasható itt.


Dr. Kovács Tamás, Szalay-Bobrovniczky Vince, Dr. Ungváry Krisztián és Gellért Ádám

(fotó: Holokauszt Emlékközpont)

Fóris Ákos és Csapody Tamás

(fotó: Holokauszt Emlékközpont)

Szalay-Bobrovniczky Vince, Dr. Ungváry Krisztián és Gellért Ádám

(fotó: Holokauszt Emlékközpont)

Hírek
Archívum
Keresés
bottom of page