Fóris Ákos: „Partizánvadászat” Bukiban – egy tömeggyilkosság értelmezései. Előadás a HIK konferenciáján, augusztus 30.

August 11, 2019

A Hajnal István Kör - Társadalomtörténeti Egyesület 2019. augusztus 29-31-e között rendezi meg, immár 32. alkalommal az éves konferenciáját Szegeden, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Területi Bizottságának a Székházában. Az egyik, leghosszabb múlttal rendelkező magyar történettudományi rendezvény keretében a három nap alatt több mint 100 előadás hangzik el (lásd program).

 

 

Fóris Ákos egy második világháborúban elkövetett tömeggyilkosság történetét mutatja be és  elemzi. 

 

"A Magyar Megszálló Csoportparancsnokság 1941. november 17-i 10. számú parancsában dicséretben részesítette 50/3. századot, amely „merényleteket és gyilkosságokat elkövető partisan bandák” után kutatva az ukrajnai Buki és környékén „137 egyént tett ártalmatlanná”. A német 454. biztosító hadosztály iratanyagában megmaradt korabeli jelentésből, valamint a háborút követően a Szegedi Népbíróság által lefolytatott eljárásból viszont kiderül, hogy a partizánként kivégzett 137 személy fegyvertelen – többségében zsidó – polgári lakos volt.

 

Előadásomban két részkérdést kívánok megvizsgálni. Egyfelől a Magyar Királyi Honvédség kötelékén belül milyen parancsok, irányelvek tették lehetővé azt, hogy a zsidó polgári lakosság ellen elkövetett gyilkosságokat a partizánharc keretében a katonai professzió részeként értelmezzék.

 

Másfelől a háborút követő felelősségre vonási eljárásban a részvevők hogyan értelmezték a magyar katonák szerepét a Bukiban történt tömeggyilkosságban. Különböző vallomásokban miképp értelmezték a vádlottak a részvételüket a zsidók elleni erőszakban, a nyomozati valamint az igazságszolgáltatási szervek miképp értelmezték az áldozatok valamint az elkövetők körét".

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Hírek
Please reload

Archívum
Please reload

Keresés