Fóris Ákos: A szovjetunióbeli magyar megszállás képe a háború utáni felelősségre vonási eljárásokban. Wesley János Főiskola, december 14.

December 9, 2019

December 14-én Fóris Ákos előadást tart a Wesley János Főiskola szervezésében a Populizmus és emlékezetpolitika, populizmus és történelmi közgondolkodás címmel megrendezésre kerülő konferencián.

 

A konferencia programja és az absztraktfüzet letölthető innen.

 

 

Fóris Ákos: A szovjetunióbeli magyar megszállás képe a háború utáni
felelősségre vonási eljárásokban

 

Absztrakt

 

A szovjetunióbeli magyar megszállás képe a háború utáni felelősségre vonási eljárásokban Néhány publikációt leszámítva, az elmúlt évek tudományos-közéleti vitáiig a megszállt szovjet területeken elkövetett magyar atrocitások kérdése csupán a háborús bűnökért elítélt katonatisztek pereiben jelent meg. A második világháborút követően minden vesztes országban a különböző igazságszolgáltatási szervek felelősségre vonási eljárásai lettek a múltfeldolgozás elsődleges eszközei, melyek évtizedekre meghatározták a háború (hivatalos) értelmezését és emlékezetét. Előadásomban azt vizsgálom, hogy a nép- és hadbíróságokon lefolytatott perekben hogyan értelmezték a magyar csapatok megszálló tevékenységét. A tömeggyilkosságok, atrocitások feldolgozása során miképp határozták meg az elkövetők és áldozatok körét? A feltárt bűncselekményeknek a perekben konstruált magyarázataiban miképp fedezhetők fel az 1945 utáni világháborúértelmezés legfőbb elemei, és miképp járulhattak hozzá az események elhallgatásához?

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Hírek
Please reload

Archívum
Please reload

Keresés