top of page

Fóris Ákos: A szovjetunióbeli magyar megszállás képe a háború utáni felelősségre vonási eljárásokban

December 14-én Fóris Ákos előadást tart a Wesley János Főiskola szervezésében a Populizmus és emlékezetpolitika, populizmus és történelmi közgondolkodás címmel megrendezésre kerülő konferencián.


A konferencia programja és az absztraktfüzet letölthető innen.Fóris Ákos: A szovjetunióbeli magyar megszállás képe a háború utáni felelősségre vonási eljárásokban

Absztrakt


A szovjetunióbeli magyar megszállás képe a háború utáni felelősségre vonási eljárásokban Néhány publikációt leszámítva, az elmúlt évek tudományos-közéleti vitáiig a megszállt szovjet területeken elkövetett magyar atrocitások kérdése csupán a háborús bűnökért elítélt katonatisztek pereiben jelent meg. A második világháborút követően minden vesztes országban a különböző igazságszolgáltatási szervek felelősségre vonási eljárásai lettek a múltfeldolgozás elsődleges eszközei, melyek évtizedekre meghatározták a háború (hivatalos) értelmezését és emlékezetét. Előadásomban azt vizsgálom, hogy a nép- és hadbíróságokon lefolytatott perekben hogyan értelmezték a magyar csapatok megszálló tevékenységét. A tömeggyilkosságok, atrocitások feldolgozása során miképp határozták meg az elkövetők és áldozatok körét? A feltárt bűncselekményeknek a perekben konstruált magyarázataiban miképp fedezhetők fel az 1945 utáni világháborúértelmezés legfőbb elemei, és miképp járulhattak hozzá az események elhallgatásához?


Hírek
Archívum
Keresés
bottom of page