top of page

„Vizet eresztettünk az oláh bocskorába” – árvíz, magyar-román háború és román megszállás Csongrád kö

„Az árvízveszély elől a lakosság többsége elmenekült a közeli Erzsébet-szőlőkbe. Pár napig a város kihalt volt és csöndbe burkolózott, a házak között csak a vörös katonák jártak. Az elhagyatott város házait néhány vörös katona fosztogatni kezdte, ám részegen elkövetett tettük napvilágra került. Miután elfogták őket, a csongrádi Forradalmi Törvényszék – elrettentésül – a három garázdálkodó vörös katonát a Hunyadi János téren, május 10-én kivégeztette. A vörös katonák, a természeti katasztrófa közeledtére, május 11-én megpróbáltak tűzszünetet kérni az ellenségtől. Mivel a békekövet fehér zászlójára a románok rálőttek, a töltések fölött újabb tűzharc kezdődött. Válaszul a vörös katonák az áradást felhasználták a román megszállók ellen, csónakkal áteveztek a túlsó partra és Tiszasasnál felrobbantották a gátat. Tettüket így mesélték a városba látogató Hubert Lajos miniszteri osztálytanácsosnak: „vizet eresztettünk az oláh bocskorába”.


Perczel Olivér tanulmányában Csongrád városának 1919-es román megszállását mutatja be. Kutatásaihoz a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Csongrád Megyei Levéltár Szegedi, Szentesi és Csongrádi levéltárában őrzött alispáni és polgármesteri iratokat, a helyi sajtót és a helytörténeti szakirodalmat használta fel.


Munkájában kitér a térségben lezajlott ütközetekre, a nagy 1919-es árvízre, valamint bemutatja a megszállás hétköznapjait.


A tanulmány az Oppidium 2019-es évkönyvében jelent meg és elolvasható itt.


Georgiádes Ildikó és Tánczos Roland (szerk.): Oppidium, Csongrád, 2019. Csongrád, Oppidum Csongrád Alapítvány, 2019. 41–65.


Hírek
Archívum
Keresés
bottom of page