top of page

A magyar holokausztkutatás legújabb eredményei konferencia, október 19–20.

30 előadó és egy kerekasztal-beszélgetés vár minden érdeklődőt kétnapos eseményünkön: A magyar holokausztkutatás legújabb eredményei – konferencia.


Randolph Lewis Braham (született Ábrahám Adolf) magyar származású amerikai politológus, holokausztkutató idén lenne 100 éves. 1922 decemberében született Bukarestben, majd Észak-Erdélyben élt. A második világháború során munkaszolgálatra hívták be. A háború után emigrált, először a müncheni Ludwig Maximillian Egyetemen tanult, majd az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait, és végül itt is telepedett le, ahol politikatudományt tanult és oktatott, illetve a holokauszt magyarországi eseményeivel kezdett foglalkozni. Alapító tagja volt a U.S. Holocaust Memorial Museumnak. Egyik legjelentősebb műve az Egyesült Államokban 1981-ben megjelent, két kötetes The Politics of Genocide: The Holocaust in Hungary. 2018. november 25-én hunyt el, New York Cityben.

Az ő munkássága előtt is tisztelegve, a Clio Intézet által szervezett konferencia lehetőséget kíván nyújtani olyan új kutatási eredmények bemutatására, amelyek a két világháború közötti antiszemitizmussal, a magyar holokauszt esemény-, politika-, emlékezet- és társadalomtörténetével, illetve nemzetközi vonatkozásaival kapcsolatosak.

Időpont: 2022. október 19–20.

Helyszín: Budapest Főváros Levéltára, Gárdonyi Albert terem

Budapest, 1139 Teve u. 3–5.


Az előadások absztraktjai letölthetőek innen.

Comments


Hírek
Archívum
Keresés
bottom of page