Kutatóink munkái, könyvajánlók, pályázati felhívások, rendezvények

Updated: Jul 22

2020. augusztusában jelent meg Kóródi Máté, szolnoki történész gyűjtőmunkája eredményeképpen az Adattár a Magyar Nemzeti Hadsereg tiszti különítményes csoportjai és más fegyveres szervek által elkövetett gyilkosságokról (1919. augusztus 3. – 1921. október 23.) szóló kiadvány a Clio Kötetek sorozatunkban.


A szerző a főbb következtetéseiről és a további munka irányairól beszélt a Kossuth Rádió Egyszer volt c. műsorában.


"Kóródi Máté könyve egy nagyon alapos forrásfeltáró munka, amelyre a napjainkat meghatározó, szélsőségesen elfogult nézetek küzdelme idején nagyon nagy szükség van. A fehérterrort tagadó, elvakult vélemények ugyanis semmivé válnak e könyv által feltárt tényekkel szembesítve. Végre a tények alapján nézhetünk szembe 20. századi történelmünk mélypontjával, a vörös-, illetve a fehérterror időszakával, s a történtek ismeretében foghatunk hozzá a kölcsönös megbékélés, kiengesztelődés megteremtéséhez. Meg kell békülni a múltunkkal, s tudomásul kell venni, hogy mind a baloldali, mind a jobboldali értékek, törekvések nemzeti történelmünk meghatározó részei".


Salamon Konrád ismertetése Kóródi Máté kötetéről a Hitel folyóirat júliusi számában. (Adattár a Magyar Nemzeti Hadsereg tiszti különítményes csoportjai és más fegyveres szervek által elkövetett gyilkosságokról (1919. augusztus 3. – 1921. október 23.) Clio Kötetek 2. Budapest, Clio Intézet, 2020. 105 oldal.)"Kovács hatalmas forrásanyagot felhasználva egy hihetetlenül alapos, olvasmányos, ugyanakkor jól strukturált könyvet tett le az asztalra. Forrásainak jó részét a korabeli peranyag teszi ki, mellyel szemben könnyű bizalmatlanul viselkedni, ismervén az akkori politikai viszonyokat. Szerzőnk azonban magabiztosan elemzi az egymásnak igen gyakran ellentmondó vallomásokat, kijelentéseket, összeveti a szövegeket egymással, és valóságtartalmukat józanul mérlegeli. Ítéletei, meglátásai óvatosak és érthetőek. Különösen fontosnak tűnik arra irányuló kísérlete, hogy a tettesek viselkedésére magyarázatot adjon, ezért a Szovjetunió-beli magatartásuk nyomon követése és bemutatása szerintem nagy jelentőséggel bír, kimondottan fontos".


Horváth Sz. Ferenc könyvismertetője Szabolcs Kovács könyvéről.
Legutóbbi hírek