top of page

"Erkölcsi eltévelyedés" - szeretkezés orosz hadifoglyokkal 1917 tavaszán



"...komolyan figyelmeztetem azonban Takáts Lajos munkaadót, hogy a hadifoglyoknak a nőkkel való érintkezését szabályos őrzéssel akadályozza meg".

(Forrás: MNL GYMSM SL. IV/B. 409.

Sopron vármegye alispáni iratai 1872-1950. 3095./1917. 294. doboz)


Az első világháború idején, de főleg 1915-től kezdődően, a különböző ezredekhez bevonuló mezőgazdasági és városi szakmunkások növelték a fokozódó munkaerőhiányt, így a kiesést hadifoglyokkal próbálták meg pótolni. Természetesen ezek olyan területen voltak lehetségesek, amelyeket a front közelsége nem veszélyeztetett. A szökéseket elkerülendő a legtöbb esetben az adott frontszakasz hadifoglyait az ország másik végébe szállították.


Így kerültek orosz hadifoglyok Sopron vármegye területére, pontosabban a boldogasszonyi és sopronnyéki fogolytáborokba, majd Takáts Lajos répceszemerei földbirtokoshoz. Őt azonban 1917 tavaszán feljelentettek az iváni csendőrőrsön orosz foglyok botrányos magaviselete folytán.


Az ügyirat 1917. április 11-én került a levéltárba az alábbi megnevezéssel: Répceszemerei asszonyok elleni feljelentés orosz hadifoglyokkal való szeretkezés miatt.


A cikk a Győr-Moson Sopron Megyei Levéltár oldalán jelent meg, és itt olvasható tovább.



Hírek
Archívum
Keresés
bottom of page