top of page

Megjelent a Clio Műhelytanulmányok 2019/8. száma. Mautner Zoltán: A Lendl Adolf elleni eljárások tör

„Az eddigiekből láthatod, Lajos barátom, hogy mindennek olyan a színe, mint amilyen fényt vetítenek rá. Aki a bizottság előtt feltárta ténykedéseimet, az a bolsevi vérvörös színben látott engem, a mit nagyon sajnálok”.


Ezekkel a szavakkal írta le helyzetét dr. Lendl Adolf zoológus, amikor régi barátja, dr. Méhely Lajos a Magyar Tudományos Akadémia egyik vizsgálóbizottságának képviselőjeként 1919 augusztusában az akadémiai tagságáról történő önkéntes lemondást javasolta számára.


A Tanácsköztársaság bukása után felfüggesztették állásából a Székesfővárosi Állat- és Növénykert igazgatóját, Lendl Adolfot, és ugyanekkor zárták ki a Magyar Tudományos Akadémia tagjai közül is. A proletárdiktatúrával való együttműködéssel vádolt intézményvezető visszautasította a vádakat, és megpróbált érvényt szerezni igazának, azonban felfüggesztési ügyének végére csak hét év múlva került pont.


Lendl igazgató nyilatkozataiban egyértelműsítette, hogy személyes bosszúhadjárat áldozatává vált. 1926-ban a vita végül a főváros jelentős anyagi ráfordításával zárult, az egykori állatkerti vezető megkapta elmaradt fizetését és a korábbi szerződésének megfelelően nyugdíjazták. Lendl Adolfnak cserébe formálisan vissza kellett vonnia Budapest Székesfőváros Tanácsának bizonyos tagjaira tett kompromittáló kijelentéseit.


Mautner Zoltán tanulmánya a szövevényes eljárásokról itt olvasható.


Hírek
Archívum
Keresés
bottom of page